2011. december 3., szombat

FŐOLDAL

Csatorna fedlapok
Igen változatos, érdekes, és csodálatos öntödei csodák!
Sokszor csak elsétálunk vagy átszáguldunk gépkocsinkkal, járművünkkel felettük. Pedig szinte mindannyiuknak történelme múltja van. Próbálok egy kis gyűjteményt összehozni csatornafedél képekből.
Sokuk talán még épp, hogy kikerült az öntödéből.Lehet viszont köztük akár több 100 éves példány is.Szívesen veszem ha küldtök be képet lehetőségem szerint kirakom.Elérhetőségem menüben küldhettek be anyagot, képet. (kérem leírni hol, merre találtátok)
Ma már múzeum is működik ahol megcsodálhatóak letűnt korok és napjaink remekművei, vagy csak csupán napjaink szükséges kellékei.Közlekedésbiztonsága elleni bűncselekményt követ el az, aki eltulajdonítja a közúton lévő csatornafedelet és tettéért legalább három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, de személyi sérülés esetén ennél súlyosabb is lehet a büntetés.
Egy aknafedél pótlása 30 ezer forint, de a fémtelepeken csak pár száz forintot kapnak érte a tolvajok, ha egyáltalán átveszik tőlük. Csatornafedelet megvenni vagy átvenni ugyanis most már büntetendő. A csatornafedél-lopás pedig a közlekedés biztonsága elleni bűntettnek számít. Súlyos esetben akár 15 év börtön is adható érte.
Raklappal fedték le a hiányzó csatornafedeleket az egyik szegedi áruháznál. Több darab is hiányzik, de van, amit már visszakaptak. A rendőrök ugyanis elfogták azt a 39 éves szegedi férfit és két társát, akik ellopták és elrejtették a fedlapokat - 200 ezer forint értékben, tucatnyi helyről loptak.

"A csatornafedeleket kocsival vitték a házukba, becsomagolták és egy ideig el akarták rejteni, nyilván, a későbbiekben el akarták adni valamelyik MÉH telepen" – mondta Szenti Szabolcs, a CSMRFK szóvivője.

Néhány nap alatt tucatnyi aknafedél tűnt el múlt héten, Szegeden. A tátongó aknák nagyon veszélyesek. Másfél métertől akár 4 méter mélyek is lehetnek.

A színesfémhulladékok kereskedelmének szigorításai óta egy lopott aknafedélért már csak pár száz forintot adnak azokon a fémtelepeken, ahol még át merik venni őket, az átvétel ugyanis a lopáshoz hasonlóan bűncselekmény.
Az ellopott fedelek pótlása viszont darabonként 30 ezer forint. De van, ahol nem elég csak pótolni az aknafedelet, bontásra és útlezárásra is szükség van.

"Ezeket ki kell bontani, az aszfaltot fel kell törni, be kell ismét betonozni és ki is kell megint szintezni" – teszi hozzá Maróti Tibor csatornahálózati műszaki vezető.

Ez jelentős pluszköltség és a forgalmat is lassíthatja.

A csatornafedelet is gyűjtő fém-tolvajok évente milliárdos kárt okoznak országszerte. Elkapni őket nehéz, legtöbbször csak szemtanúk segítségével sikerül.

Aknafedél-lopásért 3 év börtön is adható, de ha a fedél nélküli akna súlyos balesetet okoz, és a tolvajt elfogják, akkor akár 15 éves börtönbüntetés is kiszabható.

1 megjegyzés:

 1. Közismert jelenség Ungváron, hogy lopják a csatornafedeleket, amelyeket a fémvadászok fémfelvevő helyeken leadnak.
  Mindössze pár hrivnyát kapnak érte, a városnak okozott kár azonban több ezer hrivnyára rúg, nem beszélve arról, hogy a fedél nélkül maradt gödör milyen veszélyeket rejt magában a járókelőkre és autósokra nézve.

  A fémtolvajok elleni harcot felvette az ungvári rendőrség – adta hírül az Ua-reporter.com internetes hírportál.

  A napokban egy 30 és egy 36 éves helyi lakost őrizetbe is vettek, akik az Ukrajinszkaja utcán csatornafedeleket akartak ellopni.

  A csatornafedeleket a rendőrség lefoglalta, a tolvajok ellen büntetőeljárást indítanak.
  ( forrás:http://karpatinfo.net/ukrajna)

  VálaszTörlés